Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

«Από τους Ιεράρχες στους Τεχνοκράτες Η Τεχνολογία στην Εκπαίδευση»

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010, 9:00 - 13:00


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  ΟΕΛΜΕΚ - ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Από τους Ιεράρχες στους Τεχνοκράτες : Η Τεχνολογία στην Εκπαίδευση»

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Εισηγητές :

  • Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου, Τμήμα ΕΠΑ:«Βασικές Αρχές και Προϋποθέσεις εφαρμογής της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση»
  • Γιάννης Χριστοδούλου, Λέκτορας Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κύπρου, ΤμήμαΚλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας: «Γλώσσα και Τεχνολογία.»
  • Κωστάκης Χρίστου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, Τμήμα ΕΠΑ:«Η Τεχνολογία προωθεί τη μαθηματική σκέψη;»
  • Δημήτρης Εγγλεζάκης, Γενικός Συντονιστής Έργων Πληροφορικής στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: «Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υ.Π.Π. για την εισαγωγή Τεχνολογίας και Πληροφοριών στην Εκπαίδευση»

Συντονιστής : Σάββας Ιακωβίδης, Δημοσιογράφος

Χαιρετισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄
Κήρυξη Έναρξης Εργασιών Συνεδρίου: Υ.Π.Π. κ. Ανδρέας Δημητρίου.

Αίθουσα Δημοσιογραφικής Εστίας
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010, 9:00 - 13:00


Πληροφορίες :
Απόστολος Σκουρουπάτης 99431467 - ΠΟΕΔ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Κυριάκος Δημητρίου 99693414 -ΟΕΛΤΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Άννα Χαραλάμπους 99321361 - ΟΕΛΜΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη Γιορτή των Γραμμάτων
  • Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ
  • Θα δοθούν Πιστοποιητικά Παρακολούθησης
  • Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τέχνης που διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή ΠΟΕΔ Λευκωσίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοσιογραφική Εστία από τις 20 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου 2010.

Δηλώσεις Συμμετοχής Φαξ : 22379430 - ΟΕΛΜΕΚ, 22447818 – ΠΟΕΔ, 22499156 -ΟΛΤΕΚ

Προοδευτική΄Λάρνακας : Εκπαιδευτικό Συνέδριο : "Διαδραστικός Πίνακας : Παράθυρο στο Εκπαιδευτικό Μέλλον"

ΑΦΙΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Λάρνακα:

20 Φεβρουαρίου 2010, Δημοτικό Σχολείο ΖΗΝΩΝ
Πληροφορίες : Μάριος Στυλιανού 99356142



Δήλωση Συμμετοχής στο φαξ : 24532383 ή στο emaıl smarios@cytanet.com.cy


Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

"Ο ΣΠΑΝΟΣ ΤΖΙΑΙ ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΔΡΑΤΖΙΟΙ", θεατρική ομάδα ΠΟΕΔ Λευκωσίας

Η Θεατρική Ομάδα "Σκηνοβάτες" ΠΟΕΔ Λευκωσίας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Ο Σπανός τζιαι οι σαράντα δράτζιοι".

Η Πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου , 20:00 και η δεύτερη παράσταση στις 13 Μαρτίου 2010, 17:00 , στο κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι από το βιβλίο του Χ.Τσαγγάρη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 χρονών και άνω. Τιμή Εισόδου 5 Ευρώ.

Αφίσσα Παράστασης

Ενημερωτικό Δελτίο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο

Διαβάστε το ενημερωτικό ΔΕΛΤΙΟ του ΥΠΠ για τους μήνες Δεκέμβριο 2009 - Ιανουάριο 2010

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Εκπαιδευτικό Συνέδριο : "Διαδραστικός Πίνακας : Παράθυρο στο Εκπαιδευτικό Μέλλον"


Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών διοργανώνει
 εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα :

"Διαδραστικός Πίνακας : Παράθυρο στο Εκπαιδευτικό Μέλλον"

ΑΦΙΣΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Λάρνακα :

20 Φεβρουαρίου 2010, Δημοτικό Σχολείο ΖΗΝΩΝ
Πληροφορίες : Μάριος Στυλιανού 99356142
Δήλωση Συμμετοχής  στο φαξ : 24532383 ή στο emaıl smarios@cytanet.com.cy

Λευκωσία :

6 Μαρτίου 2010, Γ΄Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς
Πληροφορίες : Χριστόφορος Θεοφάνους 99688880
Δήλωση Συμμετοχής στο φαξ : 22447818 ή στο email theophanouschr@cytanet.com.cy

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Κάθε ΠΕΜΠΤΗ με άλλη ΠΑΡΕΑ

O πολιτιστικός όμιλος «Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ» και η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ) παρουσιάζουν τέσσερις μοναδικές μουσικές παραστάσεις με τίτλο:

Ο Στέλιος Μάππουρας, και μια παρέα προικισμένων μουσικών

"ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ.. ΜΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΕΑ.!!!!»

4 Φεβρουαρίου 2010 - παρέα με τον Παντελή Θαλασσινό
11 Φεβρουαρίου 2010 - παρέα με τον Βασίλη Σκουλά
18 Φεβρουαρίου 2010 - παρέα με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο
25 Φεβρουαρίου 2010 - παρέα με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Κώστα Λειβαδά.


ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Στέλιος Μάππουρας - Τραγούδι, κιθάρες, Γεωργία Λάρδου - Τραγούδι, Παντελής Ιωνάς - έγχορδα, Ανδρέας Ανδρέου - πιάνο, πλήκτρα, Κώστας Χαλλούμας - μπάσο, Αντρέας Κκάλλης - τύμπανα, κρουστά.

Κρητική Λύρα, Έγχορδα, Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Πάρις Περυσινάκης

ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Μουσική Σκηνή RED - 22767711, Γραφείο Παραγωγής: 22518183, 22518186

Εκδηλώσεις για την Ημέρα των Γραμμάτων




Οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ, Π.Ο.Ε.Δ. και Ο.Λ.Τ.Ε.Κ. σας προσκαλούν στις θεατρικές παραστάσεις που θα δοθούν με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων.


Οι παραστάσεις είναι από τον κύκλο των δραματοποιημένων διαλέξεων του Θεοδόση Πελεγρίνη, Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών από Ελλάδα.

■Φ- «Σοπενχάουερ», Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010, στις 8.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Α' Τεχνικής Σχολής Λεμεσού.

■Φ- «Νίτσε», Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2010, στις 8.00 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

«Η διαπολιτισμική δουλειά δίνει στα παιδιά μας αξίες»

Πηγή : Εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ


Με πλήθος εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων στο πλευρό της, η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοταρίου, που μηνύθηκε για τις διαπολιτισμικές δράσεις που εφάρμοσε εκεί, αθωώθηκε πανηγυρικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, την περασμένη Παρασκευή.

Σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή, ο μηνυτής και σημερινός διευθυντής του σχολείου, Εμμ. Γιουτλάκης, δήλωσε πως τον είχαν βάλει από το υπουργείο να διακόψει τα προγράμματα και πήρε πίσω τις κατηγορίες.

***Μένει να δούμε αν θα αποσύρει και τη δεύτερη μηνυτήρια αναφορά του, με βάση την οποία διενεργείται νέα προανάκριση εις βάρος της Στ. Πρωτονοταρίου, για «παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση» και για «παράνομη» διδασκαλία αλβανικής μητρικής γλώσσας στους μαθητές και ελληνικών στους μετανάστες γονείς τους.

***Ο ίδια, διευθύντρια πλέον στο 112ο Δημοτικό -ένα από τα 22 σχολεία του συγκροτήματος της Γκράβας- μας είχε μιλήσει λίγο πριν από τη δίκη.

* Ποια ήταν η κατάσταση στο 132ο Δημοτικό όταν αναλάβατε;

- Στο 132ο Δημοτικό, περίπου το 72% των μαθητών είναι μετανάστες από 11 διαφορετικές χώρες. Οταν πήγα να δουλέψω εκεί, πολλά παιδιά Ελληνες και μετανάστες αντιμετώπιζαν προβλήματα καθώς προέρχονταν από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δεν είχαν υποστήριξη στο σπίτι. Οι μετανάστες γονείς είχαν ελάχιστη έως καθόλου επαφή με το σχολείο, λόγω άγνοιας της γλώσσας, ενώ οι έλληνες γονείς συχνά ήταν καχύποπτοι γιατί τα παιδιά τους βρίσκονταν στην τάξη με τόσα ξένα παιδιά. Ετσι, είχαμε φαινόμενα σοβαρών εντάσεων ανάμεσα στους γονείς αλλά και ανάμεσα στους μαθητές. Και οι δάσκαλοι δεν είχαν τα μεθοδολογικά εργαλεία και τις γνώσεις να διαχειριστούν την ετερογένεια στην τάξη με αποτελεσματικότητα. Ετσι υπήρχε μια κρίση στο σχολείο, μια δυσλειτουργία.

* Υπήρχαν τάξεις υποδοχής;

- Στην αρχή άτυπα και μετά, με το νόμο, αυτόματα, κάναμε μία από τις πρώτες τάξεις υποδοχής. Στόχος μας τότε, μέσα σε αυτή την κρίση ήταν να αξιοποιήσουμε θετικά την ανομοιογένεια του μαθητικού πληθυσμού, να μετατρέψουμε αυτό που θεωρείται μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για όφελος όλων των παιδιών, Ελλήνων και μεταναστών. Οργανώσαμε δράσεις διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, τις οποίες συναποφασίζαμε συλλογικά στο σύλλογο διδασκόντων και γινόταν πολύ σταθερά η αποτίμησή τους. Διδάχτηκαν τα αλβανικά και τα αραβικά ως μητρικές γλώσσες, έγιναν μαθήματα ελληνικών για τους γονείς, οργανώθηκαν εργαστήρια και παράχθηκε εκπαιδευτικό υλικό που βραβεύτηκε πολλές φορές εδώ και στο εξωτερικό.

* Είχατε την ελευθερία να τα κάνετε αυτά μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο;
- Ναι, βέβαια. Ολα γίνονταν χωρίς να καταστρατηγείται το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και ήταν στηριγμένα στην παιδαγωγική θεωρία και στην επιστημονική έρευνα. Ηταν ενταγμένα σε ευρωπαϊκά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας που είχαν εγκριθεί για δύο συνεχόμενες χρονιές. Επίσης στηρίχτηκαν στην υπουργική απόφαση για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και ήταν σε απόλυτη γνώση του υπουργείου Παιδείας.

* Τι αποτελέσματα είχε, τελικά, η εφαρμογή αυτών των δράσεων;
- Καταγράψαμε πολύ σημαντική βελτίωση τόσο σε μαθησιακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σταμάτησαν, επίσης, εντελώς οι μαθητικές διαρροές αλλά και τα φαινόμενα ξενοφοβίας, βίας και ρατσισμού ανάμεσα σε παιδιά και γονείς. Η διαπολιτισμική δουλειά ενός σχολείου εμβολιάζει τα παιδιά σε αξίες, στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά, στο σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Οι προδότες τον εκτέλεσαν, η ιστορία τον δικαίωσε

Πηγή : Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ

Στον Στατό - Αγιο Φώτιο σήμερα, όλα είναι αλλιώτικα. Τούτο το Σάββατο, δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Ολη η κοινότητα, και η Κύπρος μαζί, κλείνει ευλαβικά το γόνυ και υποδέχεται στη γενέτειρά του τον ήρωα Φίλιππο Κρητιώτη. Το παλικάρι που στα 19 του χρόνια αψηφώντας τον κίνδυνο, έτρεξε να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και τη Νομιμότητα που απειλούνταν από τη Χούντα των Αθηνών και τους “αδελφούς” Κύπριους της ΕΟΚΑ Β΄. Κι εκεί στο Ακρωτήρι της Λεμεσού, άφηνε την τελευταία του πνοή, προδομένος από τους εθνικιστές κι εγκληματίες που μαύρισαν ένα λαό και μοίρασαν την πατρίδα στα δυο...


Εκεί στο έμπα του χωριού, θα παραταχθούν σε μια σειρά η 85χρονη σήμερα ηρωομάνα Ελένη, ο Πανίκος, ο Μιχάλης, η Τροοδία, η Μάρω, η Στέλλα και η Ελπίδα για να αγκαλιάσουν το γιο και αδελφό τους. Σε ένα σεντούκι μικρότερο από ένα μέτρο θα χωρέσουν τα οστά του, τα οποία η ηρωομάνα Ελένη θα ραντίσει με κρασί, έτσι όπως ορίζει η παράδοση. Και στο μοιρολόι της θα πει στον Ιωάννη της που έφυγε από τη ζωή χωρίς να προλάβει να μάθει πού ακριβώς ήταν θαμμένος ο γιος του: «Ηρθε σπίτι μας ο γιος μας, Ιωάννη. Κοιμήσου ήσυχος πια»...

Η γενέθλια γη δέχεται στα σπλάχνα της το άξιο παλικάρι
Σήμερα, στην εκκλησία του Σωτήρος στο Στατό - Αγιο Φώτη, γράφεται η τελευταία πράξη του δράματος. Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς θα παραδώσουν στην οικογένεια τα οστά του παλικαριού της και θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο οποίος θα εκφωνήσει και τον επικήδειο λόγο. Δίπλα από το μνημείο των ηρώων της κοινότητας, θα ταφεί ο Φίλιππος. Η θυσία του, θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές μας και θα μνημονεύεται από όλες τις επερχόμενες γενιές. Το ύστατο χαίρε για το Φίλιππο θα ακουστεί μετά από χρόνια καθυστέρηση. Και η γενέθλια γη θα δεχθεί στα σπλάχνα της το άξιο παλικάρι.

Κουράγιο ηρωομάνα Ελένη. Κουράγιο και δύναμη Πανίκο, Μιχάλη, Τροοδία Μάρω, Στέλλα και Ελπίδα. Αιώνια θα είναι η μνήμη του.
Η εκκλησία του Σωτήρος στο Στατό - Αγιο Φώτιο, μιας μικρής κοινότητας στην Πάφο θα’ ναι κατάμεστη σήμερα. Η οικογένεια Κρητιώτη, η Πολιτεία, η κοινότητα ολόκληρη, θα αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές σε ένα άξιο τέκνο τους, τα όνειρα του οποίου τερματίστηκαν στα 19 του χρόνια. Το ψηλό, εργατικό και φιλήσυχο παλικάρι, ο δικός τους Φίλιππος που ξεχώριζε για την καλοσύνη και το φιλότιμό του, που ονειρευόταν να φτιάξει κάποτε το δικό του συνεργείο επιδιόρθωσης αυτοκινήτων, ανήκει στο πάνθεο των ηρώων. Το όνομά του βρίσκεται, με εκατοντάδων άλλων παλικαριών, στο βιβλίο της σύγχρονης ιστορίας, με χρυσά γράμματα χαραγμένο. Η Δημοκρατία διεσώθη και με το δικό του αίμα. Κι όσο κι αν ο χρόνος ξεθωριάζει τις μνήμες, ούτε η θυσία ούτε η προσφορά των αγωνιστών της Αντίστασης σβήνει. Και δεν θα σβήσει ποτέ. Γεννημένος το 1955 στο Στατό, ο Φίλιππος ήταν το τρίτο παιδί του Ιωάννη και της Ελένης. Ακολουθούσαν άλλα τέσσερα παιδιά. Οι δύσκολες συνθήκες της εποχής, οδήγησαν από νωρίς το Φίλιππο στη βιοπάλη. Στα 14 του άρχισε να μαθαίνει τέχνη κι έγινε μηχανικός αυτοκινήτων.

Η 15η Ιουλίου 1974 τον βρήκε στο χωριό του με τριήμερη άδεια από το στρατό. Θα επέστρεφε στη Λευκωσία, στην έδρα του στο στρατόπεδο “Παντελή Κατελάρη” στην Πάνω Λακατάμια. Η εκδήλωση του πραξικοπήματος ανέτρεψε καταστάσεις, άλλαξε σχέδια, μαύρισε ψυχές και ράγισε καρδιές... Κι όταν το μεσημέρι ο πατέρας του Φίλιππου πήγε για ύπνο - τι παιγνίδια παίζει η ζωή, σπάνια έπεφτε για ύπνο ο Ιωάννης - ο 19χρονος γιος του πήρε τη βαλίτσα του, κατέβηκε στο Κτήμα, βρήκε τα λεωφορεία του Συνδέσμου Αγωνιστών και τράβηξε για τη Λεμεσό. Εκεί που οι πραξικοπηματίες συνάντησαν την αντίσταση των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων και δόθηκαν μάχες για υπεράσπιση της Νομιμότητας.

Ο Φίλιππος βρέθηκε με άλλους αντιστασιακούς στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού, όπου γίνονταν μεγάλες μάχες. Πήραν από ένα μαρτίνι να πολεμήσουν το φασισμό και να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και τον εκλελεγμένο Πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Οπως μας διηγείται ο αδελφός του Πανίκος, στο σημείο αυτό τον είδαν χωριανοί τους. Από εκεί, με την επικράτηση των πραξικοπηματιών, ο Φίλιππος μαζί με τους άντρες του Εφεδρικού Σώματος - Νίκο Σολωμού, Χαράλαμπο Κυρίλλου και Ανδρέα Κέστα - κίνησαν για το Ακρωτήρι, όπου θα έβρισκαν, νόμιζαν, ασφάλεια. Ηταν Τρίτη. Τα παιδιά του Εφεδρικού δεν τα ήξερε από πριν ο Φίλιππος. Οπως εικάζει ο αδελφός του, εκεί στη μάχη πρέπει να συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Κι έμελλε η γνωριμία τους να τους οδηγήσει μαζί στην Αθανασία...

Στο καφενείο του χωριού συνάντησαν ένα θαμώνα, του οποίου η καταγωγή ήταν από το Στατό. Θέλησε να προστατεύσει τα παλικάρια ο άνθρωπος και τα κάλεσε στο σπίτι του για περισσότερη ασφάλεια. «Εφυγαν, και την ίδια ώρα δύο άτομα που βρίσκονταν εκεί τηλεφώνησαν, όλοι αντιλαμβανόμαστε σε ποιους, και είπαν: “Ελάτε στο Ακρωτήρι. Τέσσερα παφίτικα κρύβονται εδώ…”», διηγείται ο Πανίκος και τα μάτια του βουρκώνουν. Ο κόμπος στο λαιμό δεν τον αφήνει να συνεχίσει. Το χέρι κρύβει το πρόσωπο, σκουπίζει το δάκρυ και κοιτάζει την φωτογραφία του Φίλιππου. Την τελευταία φωτογραφία που τράβηξε ο αδελφός του. Απρίλης του 1974...

Μετά τη δεύτερη, για τα τέσσερα παλικάρια, προδοσία έφτασαν οι παρανόμως κατέχοντες την εξουσία, σήκωσαν τα όπλα τους, περικύκλωσαν το σπίτι, συνέλαβαν τους τέσσερις αντιστασιακούς και τον ιδιοκτήτη κι έφυγαν. Αργότερα άφησαν τον ιδιοκτήτη, τα τέσσερα παλικάρια ποτέ...

Ενάμισι χρόνο μετά τη δολοφονία του Φίλιππου, ο τραγικός πατέρας πηγαινοερχόταν καθημερινά στη Λεμεσό για να μάθει τα πώς και τα γιατί. Κατάφερε να βρει κάποια προσωπικά αντικείμενα του γιου του. Την μαθητευόμενη άδειά του, τρυπημένη από σφαίρα και ματωμένη, ένα φυλαχτό που είχε στο λαιμό, το ρολόι... Και μαζί την υπόδειξη «εδώ είναι θαμμένος ο Φίλιπππος». Πρόκειται για χώρο στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Στήθηκε εκεί ένας σταυρός και η οικογένεια μνημόνευε το νεκρό της παλικάρι. Χωρίς να το θάψει νωρίτερα, χωρίς οι τραγικοί γονείς και τα αδέλφια του να τον δουν, να τον αναγνωρίσουν, να του πουν το “ύστατο χαίρε”.

Το 1981, η οικογένεια ζήτησε εκταφή των λειψάνων για αναγνώριση και ταφή στο χωριό της. Βρήκαν τα οστά ενός παλικαριού με την κεφαλή στην ανατολή και τα πόδια στη δύση. Πρόχειρα θαμμένος πάντως, πάνω μάλιστα από δύο ηλικιωμένους. Τα οστά όμως, τα οποία μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και εξέτασε παθολογοανατόμος δεν ανήκαν στον Φίλιππο. Κι επιστράφηκαν... Τότε δεν υπήρχε η υπηρεσία που υπάρχει σήμερα και η δυνατότητα που παρέχεται σήμερα με τις ταυτοποιήσεις των οστών. Ετσι η οικογένεια έμεινε με το μαράζι και τα ερωτήματα πού είναι θαμμένος ο Φίλιππος να παραμένουν.

Πώς φτάσαμε σήμερα στην αναγνώριση και ταυτοποίηση των οστών του ήρωα της αντίστασης, Φίλιππου Κρητιώτη; Οπως μας εξήγησε ο Ξενοφών Καλλής, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, μετά από αίτημα της οικογένειας του Χαράλαμπου Κυρίλλου, έγινε εκταφή των οστών από χώρο που υποδείχθηκε στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Η Υπηρεσία Αγνοουμένων εντόπισε λείψανα δύο ανθρώπων. Ενός υπέργηρου κι ενός νέου. Εγινε DNA στα οστά του νέου, για να διακριβωθεί ότι τα λείψανα δε ανήκαν στον Κυρίλλου, όπως επιστεύετο. Μετά τις σχετικές συγκρίσεις και αναλύσεις, αφού υπήρχε στην Υπηρεσία και γενετικό υλικό από την οικογένεια Κρητιώτη, έγινε γνωστό πως τα λείψανα ήταν του Φίλιππου. Οι προσπάθειες συνεχίζονται από την Υπηρεσία Αγνοουμένων για εντοπισμό των λειψάνων του Κυρίλλου. Η ίδια Υπηρεσία έχει ταυτοποιήσει, παραδώσει κι έχουν ταφεί ήδη τα λείψανα του Νίκου Σολωμού, ο οποίος βρισκόταν με τους Κρητιώτη, Κυρίλλου και Κέστα στις μάχες στη Λεμεσό κι αργότερα στο Ακρωτήρι. Η οικογένεια Κέστα είχε πάρει τότε, το 1974, το λείψανο του Ανδρέα και έκανε την ταφή.

Τα οστά του Φίλιππου, μαρτυρούν την κακοποίηση που υπέστη το παλικάρι. Συγκλονισμένος ο Πανίκος διηγείται: «Είδα το οστά. Οσο κι αν δεν καταλαβαίνει κανείς από ανατομία και αναλύσεις, βλέπει την κακοποίηση. Δόντια πάνω του δεν είχε. Είδα το κρανίο σπασμένο. Μάλλον από κτύπημα με όπλο. Κι όσο κι αν οι επιστήμονες το “κόλλησαν”, το πήρα στα χέρια μου και ράγισε...».

Από τις 30 Νοεμβρίου που η οικογένεια έμαθε για την ταυτοποίηση των οστών, όλα είναι διαφορετικά. Συγκίνηση για το δικό τους ήρωα, θλίψη για το χαμό του δικού τους, περηφάνια γιατί ο Φίλιππος αγωνίστηκε για το δίκαιο και το σωστό. Ο πόνος όμως είναι πόνος και ραγίζει η καρδιά άμα η μάνα, τα αδέλφια, οι συγγενείς σκεφτούν τον άγριο τρόπο που δολοφονήθηκε το 19χρονο παλικάρι τους.

8500 οι αλλόγλωσσοι μαθητές στα σχολεία μας

Πηγή : Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ

8500 οι αλλόγλωσσοι μαθητές στα σχολεία μας
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης και επιτυχίας σε όλους τους μαθητές

Η έλευση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Κύπρο, έχει επηρεάσει και διαφοροποιήσει τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού και θέτει νέες απαιτήσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κατά το σχολικό έτος 2009-2010 ο αριθμός των αλλόγλωσσων μαθητών προσεγγίζει τους 8500 μαθητές.


Σύνηθες είναι πλέον το φαινόμενο να φοιτά μεγάλος αριθμός μαθητών στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, για τους οποίους η ελληνική δεν αποτελεί τη μητρική γλώσσα.

Στους αλλόγλωσσους μαθητές παρέχεται το δικαίωμα εγγραφής και δωρεάν εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, σε όλα τα επίπεδα της Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, αφού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα δε γίνεται καμιά διάκριση αναφορικά με τη φυλή, την κοινότητα, τη γλώσσα, το χρώμα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, αλλά και την εθνική καταγωγή των μαθητών.

Για την αντιμετώπιση αυτού του νέου δεδομένου που χαρακτηρίζει σήμερα τα σχολεία μας και την ενίσχυση των αλλόγλωσσων μαθητών είχαν ληφθεί και κατά τα τελευταία χρόνια κάποια μέτρα, δεν είχε όμως διαμορφωθεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την εκπαίδευση των μαθητών αυτών.

Για την κάλυψη αυτού του κενού το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαμόρφωσε και εφαρμόζει από τη φετινή σχολική χρονιά μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για την ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών.

Ο γενικός σκοπός της πολιτικής ένταξης των αλλόγλωσσων μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα και συνακόλουθα στην κυπριακή κοινωνία είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που διασφαλίζουν σε όλους τους μαθητές ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και επιτυχίας στην εκπαίδευση, σε μια κοινωνία της οποίας ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας γίνεται όλο και πιο έντονος.

Σχολείο που ενσωματώνει και δεν αποκλείει

Η φιλοσοφία που διέπει την πολιτική ένταξης των αλλόγλωσσων μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα συμπυκνώνεται στους πιο κάτω στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης:

- Δημοκρατικό σχολείο που ενσωματώνει και δεν αποκλείει. Αυτό σημαίνει ισότητα ευκαιριών για πρόσβαση, για συμμετοχή, για επιτυχία και για εσωσχολική «μεταχείριση», αναγνωρίζοντας τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα του μαθητικού πληθυσμού, καθώς και τις ατομικές ανάγκες.

-Σχολικό σύστημα/παιδεία που σέβεται τη διαφορετικότητα, τον

πλουραλισμό (πολιτιστικό, γλωσσικό, θρησκευτικό) και την πολλαπλή νοημοσύνη (multiple intelligence).

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Για την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται για την ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αξιοποιεί κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενταξης.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης είναι ένα από τα τέσσερα Ταμεία Αλληλεγγύης που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση εντός του προγράμματος-πλαισίου «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών».

Βασικός στόχος του Ταμείου Ενταξης είναι η υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Κράτη -Μέλη για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών με διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, γλωσσικό και εθνικό υπόβαθρο στην κοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών. Η συμβολή του Ταμείου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών ένταξης, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυνάμωση της ικανότητας των Κρατών – Μελών να αναπτύσσουν, εφαρμόζουν και αξιολογούν σχετικές πολιτικές και μέτρα, προωθώντας παράλληλα και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών στον τομέα αυτό.

Σε 31 σχολεία το πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας

Με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα τις πιο κάτω δράσεις:

1.Στη Μέση Εκπαίδευση εφαρμόστηκε την περσινή σχολική χρονιά για πρώτη φορά και συνεχίζεται κατά τη φετινή σχολική χρονιά πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλόγλωσσους μαθητές με λίγες ή καθόλου γνώσεις της ελληνικής γλώσσας. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πέρσι σε 16 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, στα οποία καταγράφονταν οι μεγαλύτεροι αριθμοί αλλόγλωσσων μαθητών με ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα επεκτάθηκε και εφαρμόζεται πλέον σε 31 σχολεία, καλύπτοντας έτσι όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης που εμφανίζουν μεγάλο αριθμό αλλόγλωσσων μαθητών με λίγες ή καθόλου γνώσεις της ελληνικής γλώσσας.

2.Εκδόθηκε ενημερωτικός οδηγός σε πέντε γλώσσες (αραβική, γεωργιανή, ουκρανική, ρωσική, τουρκική) αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Ο οδηγός περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για αλλόγλωσσους μαθητές τρίτων χωρών και τους γονείς τους σχετικά με τους κανόνες του εκπαιδευτικού συστήματος, τις επιλογές, τις απαιτήσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

3.Διοργανώθηκαν επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αναφορικά με τα πιο κάτω θέματα:

Διαπολιτισμική εκπαίδευση και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.

Μεθοδολογία διδασκαλίας σε τάξεις μαθητών με διαφορετική μητρική γλώσσα και πολιτισμική ταυτότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενταξης και τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη δράσεων και την εφαρμογή προγραμμάτων με στόχο την ομαλή ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία της Κύπρου.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Μεγάλη Επιτυχία σημείωσε η συνεστίαση Ε/Κ και Τ/Κ Εκπαιδευτικών

"Τα Τσιμπήματα" πλημμύρησαν από εκπαιδευτικούς και των δύο κοινοτήτων που έδωσαν το παρόν τους στην συνεστίαση της Παρασκευής. Εκ μέρους της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Καθηγητών και εκ μέρους της Πλατφόρμας «Ενωμένη Κύπρος» δόθηκε η υπόσχεση για περαιτέρω κοινές εκδηλώσεις των Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικών, και ενίσχυση των προσπαθειών για προώθηση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.



Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

"Η Χειροσφαίριση στο Δημοτικό Σχολείο" - Ημερίδα Αθλητικής Επιτροπής ΠΟΕΔ Λευκωσίας

Παρουσιάσεις ημερίδας Αθλητικής Επιτροπής ΠΟΕΔ Λευκωσίας " Η Χειροσφαίριση στο Δημοτικό Σχολείο", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2010, στην κλειστή αίθουσα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- Τάσσος Παπαδόπουλος":

  1. Handball Παρουσίαση
  2. Ασκήσεις Handball

Κλαδική Επιτροπή Νηπιαγωγών ΠΟΕΔ Λευκωσίας

Η Κλαδική Επιτροπή Νηπιαγωγών ΠΟΕΔ Λευκωσίας, προσκαλεί τις συναδέλφισσες Νηπιαγωγούς για ένα ευχάριστο απόγευμα με βασιλόπιττα, καφέ και κουβέντα, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010, και ώρα 16:30, στο ξενοδοχείο CLEOPATRA, αίθουσα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στη Λευκωσία.
Τιμή Εισόδου : 5 Ευρώ

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί που αφυπηρέτησαν κατά την περσινή σχολική χρονιά : Καρολίνα Ανδρέου, Ελένη Αντωνίου, Νέλλη Γιουσελή, Γεωργία Ιωάννου και Μαρία Γεωργίου.

Δήλώσεις Συμμετοχής στο Φαξ : 22447818 ή στο email : poedlefkosias@gmail.com

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Αιτήματα Κλαδικής Επιτροπής Μουσικών

Η Κλαδική Επιτροπή Μουσικών έχει αποστείλει στην Εκτελεστική  Γραμματεία της ΠΟΕΔ τα πρακτικά συνεδρίας της, με τα οποία οι συνάδελφγοι ζητούν το θέμα της μισθολογικής αναβάθμισης και ανέλιξης των δασκάλων Μουσικής να παραμείνει ανοικτό, παρά την κατ’ αρχή αρνητική απάντηση του Υπουργείου στα δίκαια αιτήματά τους. Παράλληλα η Κλαδική ζητά τη στήριξη του Κλάδου στη δυναμικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και εισηγούνται τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία ζητούν να υιοθετήσει το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι Μουσικοί εδώ και χρόνια παραμένουν καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλότερες κλίμακες και χωρίς καμμιά προοπτική επαγγελματικής ανέλιξης, παρά το γεγονός ότι εκτελούν όλα τα καθήκοντα που έχουμε όλοι οι δάσκαλοι.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ στήριξε διαχρονικά τα δίκαια αιτήματα των Μουσικών και πιέζει και εργάζεται προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αρθεί η αδικία και η δυσμενής διάκριση σε βάρος των συναδέλφων αυτών.

Γι αυτό θα εισηγηθούμε στο Δ.Σ. της Οργάνωσης να αποδεχτεί τις εισηγήσεις τους και να καλέσει τη Γραμματεία να εντείνει τις προσπάθειες για δικαίωση των συναδέλφων μουσικών .

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Συνεστίαση Ε/Κ και Τ/Κ Εκπαιδευτικών

Συνεστίαση Ε/Κ και Τ/Κ Εκπαιδευτικών
Μαζί για μια νύχτα με φίλους στα


«Τσιμπήματα»
Παρασκευή 22/1/2010 ώρα 7.30

Διεύθ.: Οθέλλου 1, ΛΕΥΚΩΣΙΑ (στις γειτονιές του Τακτακαλά, δίπλα στην Πύλη Αμμοχώστου)
διοργανωτές:
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος"

Τιμή ΕΙΣΟΔΟΥ : 20 Ευρώ
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τη Γιωργούλα Ζήνωνος στο τηλέφωνο 99589945

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μεγάλη Παγκύπρια Συναυλία

Αφίσσα Συναυλίας

Η ΒΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,



ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ :

  • ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΤΖΕΛΟΣ
  • ΑΛΙΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ : ΕΔΟΝ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ :
1. Χριστόφορος Θεοφάνους 99688880

2. Νικόλα Λεμονιάτη 99494768
3. Απόστολος Σκουρουπάτης 99431467
4. Κυριάκος Κυριάκου 99309635

5. Σάββας Βαρνάβα 99414629

6. Γιωργούλα Ζήνωνος 99589945

7. Λένια Ματαίου 99582167

8. Ελευθερία Βουτή 99531703

9. Λιάνα Σηλυκιώτου 96666348

10. Αθηνούλα Ιωάννου 99420174

11. Λεμεσός : Μάριος Ρήγας 99423223







Η ΒΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ



ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
-Προοδευτικης Κίνησης Δασκάλων και Καθηγητών
-ΕΔΟΝ




Πάμε Θέατρο : "Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης" & "Σωτηρία με λένε!"


Για ακόμη μια χρονιά η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών προσφέρει στους εκπαιδευτικούς επιχορηγημένα εισιτήρια για τις παραστάσεις του Σατιρικού Θέατρου, "Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης" και "Σωτηρία με λένε ". Τα εισιτήρια προσφέρονται στην τιμή των 7 ευρώ αντί 12 ευρώ που είναι η κανονική τιμή και ισχύουν για οποιαδήποτε παράσταση του Σατιρικού, φτάνει να γίνει κράτηση στο θέατρο



ΑΠΟΨΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΣ ΙΟΚΑΣΤΗΣ
Κωμωδία του Άκη Δήμου
Σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη
Τακτικές παραστάσεις: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρο Καυκαρίδης στην Αγλαντζιά.

14 Ιανουαρίου 2010 παράσταση στη ΛΕΜΕΣΟ, στο θέατρο Ριάλτο. 50 ΜΟΝΟΝ εισιτήρια επιχορηγημένα για την παράσταση στη Λεμεσό. Κρατήσεις και πληροφορίες : Μάριος Ρήγας 99423223

Σωτηρία με Λένε!
Σοφίας Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ζάνος
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώρα 8.30 2009
Τακτικές Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30, Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
Ένα από τα πιο καινούργια έργα του ελληνικού ρεπερτορίου ανεβάζει σύντομα η «Κάτω Σκηνή» (Υπόγειο) του Σατιρικού Θεάτρου: πρόκειται για τη συγκλονιστική σκηνική δημιουργία της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε!», που αναφέρεται στη ζωή της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας Σωτηρίας Μπέλλου.

Για εισιτήρια επικοινωνήστε με τα στελέχη της Προοδευτικής στα σχολεία.
Εισιτήρια για την Επαρχία Λευκωσίας μπορείτε να προμηθευτείτε από:

1. Χριστόφορος Θεοφάνους 99688880
2. Νικόλα Λεμονιάτη 99494768
3. Απόστολος Σκουρουπάτης 99431467
4. Κυριάκος Κυριάκου 99309635
5. Σάββας Βαρνάβα 99414629
6. Γιωργούλα Ζήνωνος 99589945
7. Λένια Ματαίου 99582167
8. Ελευθερία Βουτή 99531703
9. Λιάνα Σηλυκιώτου 96666348
10. Αθηνούλα Ιωάννου 99420174

Αφίσσα Θεάτρου

Δημιουργούμε ένα πιο δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Αποτρέπουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Πολιτιστική επιτροπή ΠΟΕΔ Λεμεσού και ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης δεξιοτήτων Ζωής διοργανώνουν εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα : " Δημιουργούμε ένα πιο δημοκράτικό και ανθρώπινο σχολείο. Αποτρέπουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό.", το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010, στο ΚΕ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού.

Αφίσσα Συνεδρίου

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Δήλωση Συμμετοχής

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Η βασιλόπιττα της επαναπροσέγγισης

Μερικές δεκάδες εκπαιδευτικοί ήμασταν εκεί, τέρμα της οδού Λήδρας, όπου και κόψαμε τη βασιλόπιττα για το 2010. Εκεί, στη Λήδρας, που για δεκαετίες αποτελούσε το σύμβολο του διαχωρισμού της πατρίδας μας και του λαού μας και που σήμερα, έστω και «υπό έλεγχο», δίνει την ελπίδα να καταστεί το σύμβολο της επανένωσης. Κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται από τη μια πλευρά στην άλλη. Στημένοι εκεί, να ευχόμαστε η νέα χρονιά να φέρει την ελπίδα πιο κοντά. Το κλίμα βέβαια βαρύ αφού, λίγη ώρα πριν, έγινε γνωστό το περιεχόμενο των απαράδεκτων και απορριπτέων τουρκικών προτάσεων για το Κυπριακό.


-Τι άραγε κάνουμε εδώ, διερωτήθηκαν κάποιοι. Πάλι δεν θα γίνει τίποτε.

Ακριβώς τώρα πρέπει να είμαστε εδώ και όπου αλλού πρέπει, για να παραμείνει αυτή η ελπίδα ζωντανή. Γιατί ακριβώς αυτό επιδιώκει η Τουρκία. Να παραμείνει ο διαχωρισμός. Να εμπεδωθεί και στα παιδιά μας – και στις δύο κοινότητες- το «εμείς ποδά τζιαι τζείνοι ποτζιεί».

Είμαστε εκπαιδευτικοί και παινευόμαστε και μας παινεύουν και άλλοι ότι, διαχρονικά, βρισκόμαστε μπροστά στους κατά καιρούς αγώνες του λαού μας. Αυτό αποδείχτηκε πολλές φορές στην ιστορία μας. Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε το ίδιο και για τη συμβολή μας στον αγώνα για επαναπροσέγγιση και ειρηνική συμβίωση. Κατανοητή πλήρως η αγανάκτηση που νιώθουμε για την προσφυγοποίηση, την κατοχή, τη στέρηση των δικαιωμάτων μας εδώ και 36 χρόνια. Δεν θα αναιρεθούν όμως όλα αυτά αν δεν κατανοήσουμε την ανάγκη να γνωρίσουμε και τους απλούς Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους. Και τα παιδιά μας να γνωρίσουν τους Τουρκοκύπριους συμμαθητές τους που ζουν στην ίδια πατρίδα. Για να εκλείψει η καχυποψία, ίσως και ο φόβος.

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε όλοι στα σχολεία μας την πρωτόγνωρη κάθοδο παιδιών και οικογενειών από πληθώρα ξένων χωρών. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε- και μπράβο μας- να ενσωματώσουμε αυτά τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον και κατ’επέκταση στην κοινωνία κατά μεγάλο βαθμό. Εμπλουτίσαμε τις γνώσεις τις δικές μας και των παιδιών μας με τις εμπειρίες όλων αυτών των παιδιών από τις δικές τους πατρίδες. Πολλά σχολεία μας έχουν επαφές και ανταλλάσσουν επισκέψεις με διάφορες χώρες στα πλαίσια της διαπολιτισμικότητας. Και ενώ σε όλα αυτά έχουμε πετύχει, αποτύχαμε να αποδεχτούμε ή αγνοούμε ότι δίπλα μας, στην ίδια την πατρίδα μας ζουν και εργάζονται άνθρωποι που είναι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οτι υπάρχουν παιδιά που πάνε σε σχολεία σαν τα δικά μας παιδιά, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα και καμιά επαφή δεν υπάρχει.

Πρέπει να προβληματιστούμε. Είμαστε εκπαιδευτικοί κα πρέπει να βλέπουμε προς το μέλλον. Και το μέλλον της Κύπρου δεν πρέπει να βασίζεται στο διαχωρισμό αλλά στην ειρηνική συμβίωση. Προσωπικά δεν θέλω να γράψει η Ιστορία ότι η γενιά μας εδραίωσε με τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις της τη διχοτόμηση της πατρίδας μου. Ήδη έχει καταγραφεί η ρατσιστική απόφαση (σύμφωνα με την Επίτροπο Διοίκησης) της ηγεσίας της ΠΟΕΔ, που μας απαγορεύει να έχουμε επαφές με Τουρκοκύπριους δασκάλους και μαθητές.

Ας σταθούμε λοιπόν στο ύψος των περιστάσεων που περνά η πατρίδα μας. Ας μεταδώσουμε στα παιδιά μας, μέσα και έξω από τα σσχολεία μας, από τη μια την αγωνιστικότητα που πρέπει να υπάρχει για δίκαιη λύση του Κυπριακού και από την άλλη την αναγκαότητα της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης. Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να μη βιώσουν και αυτά πραξικοπήματα, πολέμους και διαχωρισμό. Η επανένωση της Πατρίδας πρέπει να περάσει μέσα από την επανένωση του λαού μας. Η συνέχιση της διαίρεσης θα είναι η καταστροφή.

Καλή χρονιά λοιπόν ας είναι το 2010 για το λαό μας! Ας βάλουμε και μεις οι εκπαιδευτικοί το δικό μας λιθαράκι να επανενωθεί η Κύπρος μας και ας ευχηθούμε, μέχρι το κόψιμο της επόμενης βασιλόπιττας στην οδό Λήδρας, η ειρηνική συμβίωση και η επανένωση να μην είναι μόνο ελπίδα αλλά γεγονός.

Λάζαρος Αβραάμ


Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών


Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

BI-COMMUNAL SEMINAR ON “CHILDREN AT RISK

BI-COMMUNAL SEMINAR ON “CHILDREN AT RISK”

ORGANISED BY THE TECHNICAL COMMITTEE
ON CRIME AND CRIMINAL MATTERS

VENUE: LEDRA PALACE,
DATE: 13 JANUARY 2010,
TIME: 08.30-13.00 HOURS



PROGRAMME

Programme rapporteur: Commander. Phil Spence, UNFICYP Deputy Senior Police Advisor and Technical Committee Facilitator, BM.

08.30 Seminar Registration
09.00 PART-A: OFFICIAL OPENING
Opening Address by Mr. Alexander Downer, Special Representative to the Secretary General of the United Nations.
Brief addresses by Prof. Andreas Kapardis, and Mr. Hakki Onen, respectively Greek- and Turkish-Cypriot Chairman of the Technical Committee.
09.30-10.30 PART-B: THE NATURE AND EXTENT OF THE PROBLEM
09.30-10.0 Ms. Emine Insay, “Child abuse: definition, types, and Turkish-Cypriot children”.
10.00-10.30 Dr. Fatih Bayraktar, “Bullying among Turkish-Cypriot adolescents: research findings and policy implications”.
10.30-10.45 COFFEE BREAK
10.45-11.45 PART-C: JUVENILE DELINQUENCY AND SCHOOL VIOLENCE, CONTRIBUTING FACTORS AND EFFECTIVE INTERVENTION PROGRAMMES
10.45-11.15 Dr. Ernestina Sismani-Papacosta, «Children at risk: correlates of anti-social behaviour and policy implications ».
11.15-11.45 Prof. Andreas Kapardis, “Children at risk: investing in prevention and saving children from a life of crime”.
11.45-12.15 COFFEE BREAK
12.15-130 PART-D CHILDREN AT RISK, PREVENTION, AND LAW ENFORCEMENT: A CONTRIBUTION FROM UNPOL
12.15-12.45 Nordin Veelenturf, Dutch Police, “ Children and drugs”
12.45-13.15 Wayne M. Brayshaw, ex-Senior Sergeant, Northern territory Police Australia, « Children at risk, police and intervention».
13.15-13.30 ISCUSSION
13.30 CLOSING OF SEMINAR BY RAPPORTEUR

Δηλώσεις συμμετοχής στο email :  kapardis@ucy.ac.cy

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αύξηση στους μισθούς κατά 1,4% λόγω ΑΤΑ από 1/1/2010

Έχει ανακοινωθεί επίσημα από τη Στατιστική Yπηρεσία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Ιανουάριο.


Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και αφαιρώντας τις αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, όπως επίσημα υπολογίζεται το Τιμαριθμικό, θα έχουμε:

Μέσος Όρος

Ιανουάριος – Ιούνιος 2009 ….. ………………… 106,58 μονάδες

Μέσος Ορος

Ιούλιος – Δεκέμβριος 2009 …………………….. 108,07 μονάδες

Ποσοστιαία αύξηση ……………………….. 1,40%


Επομένως το τιμαριθμικό επίδομα υπολογιζόμενο στο σύνολο του μισθού θα είναι1,40%, πάνω δε στο βασικό μισθό το επίδομα θα ανέλθει στο 5,46%. Ως εκ τούτου το συνολικό τιμαριθμικό θα φθάσει στο 295,32% σε σύγκριση με 289,86% που είναι σήμερα.







Ενσωματώνοντας τώρα το 220% του τιμαριθμικού επιδόματος στο βασικό μισθό, όπως αποφάσισε η Βουλή, το Τιμαριθμικό Επίδομα αυξάνεται από 21,83% σε23,54% στους βασικούς μισθούς (δηλαδή 1,71% αύξηση).

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Π.Ο.Ε.Δ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2009

09:30-13:00

Κλειστή αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
-Βασικές κινήσεις και δεξιότητες
-Δραστηριότητες για εκμάθηση του αθλήματος
-Πρακτική εξάσκηση (απαραίτητη η αθλητική περιβολή)
-Ψυχαγωγικό μέρος με τη διεξαγωγή τουρνουά ανάμεσα στους συμμετέχοντες
-Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης



-Διοργανώνεται με τη συνεργασία της Σ.Π.Ε Στροβόλου


Παρακαλούμε τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα να συμπληρώσουν την πιο κάτω δήλωση και να την αποστείλουν στο φαξ 22447818 . Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: savvasandri@yahoo.gr ή ακόμα και τηλεφωνικά


Σάββας Βαρνάβα 99414629

Δήλωση Συμμετοχής
Αφίσσα Ημερίδας

Σε ξεχωριστή Πυραμίδα η Ειδική Εκπαίδευση

Σε διαχωρισμό των εκπαιδευτικών Ειδικής Εκπαίδευσης προχωρεί το Υπουργείο0 Παιδείας, κάτι το οποίο διεκδικούσε εδώ και αρκετό καιρό η ΠΟΕΔ, και όπως φαίνεται, θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά.

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΧΗ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση Πλατφόρμας ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” πραγματοποιεί την πρώτη φετινή δικοινοτική εκδήλωση – καλωσόρισμα της νέας χρονιάς - την Παρασκευή 8 Γενάρη στις 15.30 στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Με την εκδήλωση αυτή, τρεις μέρες πριν την έναρξη των εντατικών συνομιλιών μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, η Πλατφόρμα θέλει να υπογραμμίσει ότι ο κάθε Κύπριος πολίτης πρέπει –ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή- με τη δράση του να συμβάλει στη λύση και την επανένωση της Κύπρου, αφήνοντας στην άκρη τα μισαλλόδοξα κηρύγματα των δυνάμεων της διχοτόμησης και στηρίζοντας αποφασιστικά τις προσπάθειες για λύση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσική, σύντομες ομιλίες και θα πραγματοποιηθεί κόψιμο πρωτοχρονιάτικης πίτας και στις δυο πλευρές του οδοφράγματος.

Καλούμε τους φίλους της Πλατφόρμας και τον κάθε πολίτη, να λάβουν μέρος στη εκδήλωση, να διαδώσουν την πληροφορία και να εργαστούν για την επιτυχία της εκδήλωσης-συγκέντρωσης.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της  Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών και κατεβάστε εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Γιορτές - Επίκαιρα για τον μήνα Ιανουάριο :

Μακάριος :

Παρουσίαση
Φύλλο Εργασίας

Γιορτή των Γραμμάτων - 30 Ιανουαρίου:

Σοφά λόγια των τριών Ιεραρχών
Πατέρες της Εκκλησίας -Ποίημα
Στους προστάτες των Γραμμάτων - Ποίημα
Τα Γράμματα - Ποίημα
Τα σχολεία κτίστε - Ποίημα
Το βιβλίο - Ποίημα
Στους τρεις Ιεράρχες - Ποίημα
Από το λόγο των τριών Ιεραρχών
Μέγας Βασίλειος

Μεγάλη Παγκύπρια Συναυλία

Η ΒΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΤΖΕΛΟΣ
ΑΛΙΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΙΝΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ : ΕΔΟΝ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ



ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ :

Απόστολος Σκουρουπάτης 99431467
Κυριάκος Κυριάκου 99309635
Μάριος Ρήγας 99423223

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Επίσκεψη E/κ εκπαιδευτικών σε τουρκοκυπριακά σχολεία

Ανακοίνωση -Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου
Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος"


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά η καθιερωμένη πια επίσκεψη εκπαιδευτικών στα τουρκοκυπριακά σχολεία που διοργάνωσε η μη-κυβερνητική οργάνωση Πλατφόρμα εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» με τη συμμετοχή φέτος των εκπαιδευτικών οργανώσεων «Προοδευτικής Δασκάλων» και «Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών» Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από εξήντα εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, οι οποίοι επισκέφθηκαν πέντε σχολεία, όπου τους έγινε θερμή υποδοχή από τους Τ/κ συναδέλφους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Με τις συναντήσεις αυτές βαθαίνει η αλληλογνωριμία, ενισχύονται οι δεσμοί φιλίας, αναπτύσσονται προσωπικές σχέσεις και δημιουργείται κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους Κύπριους εκπαιδευτικούς και των δύο κοινοτήτων, γεγονός που συνέβη κι αυτή τη φορά με τις συζητήσεις στις αίθουσες καθηγητικών συλλόγων με τους Τ/κ συνάδελφους εκπαιδευτικούς πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα, αλλά και με διατύπωση προτάσεων και ιδεών για τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ σχολεία.

Η δικοινοτική πλατφόρμα εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» πιστεύει ότι τη νέα χρονιά 2010 πρέπει να γίνουν από τις ε/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ τα απαραίτητα βήματα για να συντονιστούν με τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και του κυπριακού λαού και να πάψουν να βλέπουν με καχυποψία κι εχθρότητα τις κοινές δικοινοτικές σχολικές εκδηλώσεις. Σε αυτές τις προσπάθειες είναι απαραίτητο να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης το Υπουργείο Παιδείας που έχει διακηρυγμένο στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας ανάμεσα σε E/κ και T/κ. Καλούμε όλους τους Κυπρίους πέρα από κόμματα και πολιτικές πεποιθήσεις να αγωνιστούν για την επανένωση της πατρίδας μας.